Puterea cuvintelor

Never be afraid to be a poppy in a field of daffodils. – Michaela Deprince (ballerina)

Suntem înconjurați din ce în ce mai mult de tăcere și de pasivitate. Ne-am obișnuit parcă cu gândul că orice am spune sau orice atitudine am avea, nimic nu se schimbă. Credem și ne mințim cu consecvență că nimic din ceea ce se întâmplă în jurul nostru nu are legătură cu propriul stil de viață sau cu poziția noastră de a fi doar niște martori în tăcere. Adevărul este că totul are legătură cu noi.

Personalitatea și caracterul unui om se formează în mod continuu pe parcursul vieții sale, începând din primele zile de viață. Suntem crescuți și educați de o generație obișnuită să rămână pasivă la lucrurile care se întâmplă, indiferent de efectul pe care acestea l-ar avea asupra generațiilor următoare, de niște oameni care încearcă să ne convingă că cuvintele nu au nicio putere și că nicio implicare nu va aduce o schimbare.

Mie personal mi s-a spus de foarte multe ori să tac pentru că este mai bine. Și la un moment dat am ajuns să cred asta în sufletul meu. Este mai bine să taci pentru oamenii din jurul tău, oameni care sunt mult prea sensibili când sunt puși în fața adevărului și care se simt lezați atunci când, în opinia lor, primesc critici. Dar nu este mai bine pentru tine. Cu timpul acumulezi prea multă energie pe care ești nevoit să o consumi înăuntrul tău, pentru binele celorlalți.

După mine oamenii se împart în două categorii: cei care au intenții bune și știu să folosească critica astfel încât să înalțe și oamenii nemulțumiți de propria persoană care caută să critice defectele celorlalți pentru a-și hrăni propriul eu.

Cea de a doua categorie este una extrem de periculoasă pentru că întâlnim astfel de oameni absolut peste tot.

Ceea ce îi caracterizează și îi încadrează în același grup este nevoia continuă de a sublinia greșelile, de a observa comportamentul celorlalți și de a aștepta fiecare moment pentru a-l comenta. Această categorie de oameni este antrenată să sustragă din orice situație, indiferent dacă balanța înclină net înspre efecte pozitive, doar negativul. De exemplu, dacă ai avut de dus la bun sfârșit 6 sarcini și ai reușit să îndeplinești doar 5, aceștia vor observa întotdeauna că nu ai îndeplinit-o pe cea de a șasea, fără să îi intereseze din ce motive sau dacă această ultimă sarcină este una esențială și de maximă necesitate.

Oamenii din această categorie nu oferă laude, nu încearcă să îi încurajeze pe ceilalți și se tem constant de concurență. Marea lor temere este aceea de a nu fi observabil că cei din jur sunt mai buni. Propriile lor frustrări și temeri sunt mereu aruncate în cei din jur pentru a nu-i lăsa pe aceștia să prindă aripi.

Nicio persoană din această categorie nu va recunoaște vreodată că are o problemă în a-i trata pe toți cei din jur cu superioritate și i se va părea normal și îndreptățit să se comporte astfel. Și mai grav la aceste persoane este faptul că tot ele sunt acelea care primesc critica cel mai greu, luând-o ca răutate, din partea celor care sunt exact ca ele.

Pentru că suntem oameni, suntem setați să avem zile proaste, ore de concentrare maximă și ore în care suntem epuizați, momente în care avem nevoie de critică constructivă și momente în care avem nevoie să fim împinși de la spate, în care să fim apreciați pentru a putea simți că putem să continuăm.

 

În general, oamenii cei mai criticați și neînțeleși au reușit să facă pe cont propriu cele mai mari lucruri. Prea puțini dintre cei din jurul tău sunt capabili să susțină o nebunie sau să încurajeze o idee care ar putea să te pună deasupra lor sau undeva înainte. Dacă întâlnești oameni care în loc să te critice și să te judece, preferă să îți aprecieze calitățile și să te înalțe, păstrează-i pentru că sunt extrem de puțini.

 

În raportul nostru față de ceilalți, nu ne putem detașa niciodată de propriile filtre. Întotdeauna când observăm sau ne dăm cu părerea despre un anumit subiect, suntem egoiști și privim lucrurile prin propriii noștri ochi. Adevărat, este foarte greu să te pui în papucii celui din fața ta fără să fi trecut exact prin aceleași experiențe pentru a-l înțelege, dar cu toate astea, nu este deloc greu să vezi mereu părțile bune ale unui om.

Fiecare dintre noi avem ceva frumos, indiferent de cât de negru pare întregul. Ne-am ușura viața unii altora dacă am încerca să căutăm să vedem numai asta. Fără nicio critică, fără să judecăm și fără să ne credem superiori.

 

Imaginează-ți cum ar fi să trăiești sau să lucrezi între oameni care chiar și atunci când greșești, înainte să îți spună unde ai mai putea să lucrezi pentru a fi mai bun, ți-ar spune că au văzut multe alte lucruri pe care le-ai făcut foarte bine. Imaginează-ți cum ar fi să trăiești cu sentimentul că ești apreciat și cum te-ai trezi dimineața fără a simți frica de a face cumva ceva greșit. Cu sigurață ai fi de două ori mai bun. Ai încerca să ajungi la cea mai bună variantă a ta o dată pentru tine și încă o dată pentru cei care te susțin și care cred în ceea ce poți.

 

Aici poate nu vom ajunge niciodată. Dar tu cu siguranță poți face pentru ceilalți exact ceea ce aștepți de la ei să facă pentru tine. Oamenii își respectă îndatoririle sociale, familiale sau profesionale în general temându-se de consecințele pe care le-ar avea nesubordonarea sau ieșirea din tipar. Cum ar fi dacă ar începe să le respecte pentru că știu că cei din jur le apreciază efortul de a le duce la bun sfârșit?

Dacă ești criticat de un om pe un ton greșit, de cele mai multe ori acesta se teme de tine. Dacă există în jurul tău persoane autoritare, care nu îți acceptă condiția de om departe de perfecțiune, înseamnă că tot ceea ce spun despre tine oglindește frustrări personale și nu te caracterizează deloc ca persoană.

 

Oamenii care te fac să te simți prost, o fac mereu cu un motiv. Ei nu sunt lideri buni, nu sunt prieteni buni, nu sunt părinți buni.

 

Apreciază-i pe aceia care îți mulțumesc pentru că ai încercat chiar și atunci când dai greș, pe aceia care văd în tine lucrurile de care ceilalți au vrut să uiți. Sunt puțini cei care au răbdare și mulți cei care pun pe seama umplerii paharului orice atitudine nejustificată ar avea față de ceilalți. Nu există nicio scuză pentru răutăți gratuite indiferent de locul și momentul în care acestea se întâmplă.

 

Amintește-ți că indiferent de ce spun cei care nu văd în tine nimic și care sunt extrem de mulți și răspândiți peste tot, există măcar o singură persoană care te apreciază și își dorește să te vadă luptând. Pentru această singură persoană care este capabilă să vadă lucrurile corect și uman, merită să depui tot efortul pentru a merge mai departe.

 

 

 

Pentru cei puțini care sunt altfel: mulțumesc!

 

Pentru cei mulți: F* U. Tot ce-i mai frumos și de preț din lumea asta a fost construit și descoperit de cei puțini.

hhh

……………………………………………..

 

Ale

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s