România… să ne ierți.

Draga mea… mi-e dor de tine!

Mi-e dor de ceva ce nu am cunoscut cu propriile-mi simțuri. Mi-e dor de ceva ce mi-a fost plantat în suflet cu atâta dragoste și mândrie pe băncile școlii. Mi-e dor de cineva care s-a ridicat glorioasă din oriecare înfrângere și din orice noroi. Mi-e dor de cea care cu genunchii loviți și însângerați a continuat să dea viitorului oameni de valoare. Mi-e dor! Și mi-e un dor surd, mut și zadarnic.

Românie dragă, mi-e dor de tine! Mi-e dor de cea care a umplut Piața Universității și a zguduit din temelii un sistem care avea mari șanse să ne înghită pe toți, zi de zi, puțin câte puțin.

Acum ai îmbătrânit, Românie dragă… ești obosită și tu de câte lovituri primești de la propriii tăi copii. De la cei care ar trebui să te apere în momentele în care, pentru a nu știu câta oară în istorie, riști să fii din nou pusă la pământ, când aveai în fața ta o șansă atât de mare spre altceva…

Noi suntem niște leneși, țară dragă. Ne temem prea tare de vânt, de ploaie sau de frig ca să ieșim din case pentru a-ți da o mână de ajutor.

Știu. Încă îți plângi morții și regreți că au plecat prea repede și mult prea în zadar. Și mai știu că blestemi toți anii de închisoare în care ți s-au jertfit fiii pentru a câștiga dreptul de a-și spune liber părerea. Noi ne batem joc de tine. Ne batem joc de ei. De toți și de toate. Pentru că nu ne-a pus nimeni bandă la gură și nici cheie la gât. Noi nu înțelegem jerfa sufletelor și minților căzute pradă celor care te voiau în genunchi.

Suntem tineri. Nu am învățat pe pielea noastră prețul sacrificiului. De asta așteptăm pasivi o minune, judecând superficial prezentul tău. Noi suntem cei care comentăm de pe banca de rezerve de la marginea terenului cartonașele roșii, fără a avea curajul să cerem o schimbare.

Timpul nostru se măsoară în GB consumați și nu în minutele pe care le mai are de trăit un copil infectat cu boli din spitalele care ar trebui să îl vindece. Timpul nostru este mult prea prețios pentru a fi consumat făcând lucruri inutile, cum ar fi mersul la vot, pentru că noi nu știm cum este să fii nevoit să-ți ascunzi preferințele politice și întregul vis pe care l-ai avea pentru țara ta, ca să nu încalci o lege.

Suntem tineri. Și te-am trădat, Românie. Tot noi, cei care am ieșit în stradă. De data asta am stat acasă pentru că a bătut vântul. Pe străzile goale, printre copaci, prin secțiile de votare.

Acum nu ne mai rămâne decât să plecăm în alte țări pentru că tu ești din nou în genunchii tăi însângerați și cu hainele rupte. Plecăm, tineri fiind, pentru că tu nu ne oferi nimic, iar pe noi, ai văzut, nu te poți baza. Suntem lași, cârcotași, plângăcioși, leneși și nu te iubim deloc. Ăștia suntem noi, tinerii tăi, viitorul tău.

Iartă-ne, Românie, pentru tot ce ți se fură, pentru tot ce ți se aruncă și pentru tot ce vei culege în urma noastră. Noi plecăm oricum, tu să rămâi în noroi, cu morții și viii tăi chinuiți datorită absenței noastre.

Iartă-ne, Românie! Suntem tineri și manipulați de mărețele noastre țeluri care sunt mult prea departe de a fi posibile aici, între granițele tale. Nici măcar nu am vrea să le atingem între munții, dealurile și câmpiile tale minunate.

Pentru anii care vin, îți doresc să fii puternică de una singură, pentru a putea suporta loviturile pe care noi le vom privi la fel de tăcuți și nemișcați. Îți doresc să-ți fie stinse durerea și dorul care ard după cei care ar putea, dar nu vor să te ridice.

Iartă-mă, țară dragă. Iartă-mă pentru tot răul pe care ți l-am făcut în 11 decembrie. Noi, toți cei care nu au gustat din oroarea războaielor, revoluției sau aceea de a avea dragi închiși, omorâți, torturați pentru dreptul pe care îl avem astăzi, plecăm acum capul în fața ta.

Atât putem face. Pentru că, oricum, pentru mai mult nu te poți baza pe noi.

Dare to share?

…………………….

Alexandra

 

 

 

6 gânduri despre „România… să ne ierți.

 1. Problema învățământului în România este o problemă delicată care necesită multe ore de discuții și argumentare temeinică. În ceea ce privește dreptul la vot, rămân la părerea că studiile superioare reprezintă cea mai rapidă, poate nu și cea mai sigură, modalitate de ierarhizare a celor care merită să își exercite dreptul de a decide soarta unei țări. În cazul în care se decide peste noapte să se sanitizeze masa de alegători din România acesta ar fi primul pas care trebuie făcut, primul criteriu. Mă gândesc că acest lucru chiar ar putea fi implementat cu succes. Nu mă îndoiesc de valoarea intrinsecă a fiecărui om în parte, doar că în zilele noastre, ai nevoie de ceva care să îți ateste această valoare, așa merg lucrurile, altfel ești lăsat deoparte. Din păcate diplome pentru moralitate și bun-simț nu există, sau or exista dar cu titlu onorific.

  Apreciază

 2. Problema este nu ca nu au iesit oamenii la vot, ci pentru ca s-a votat in aceeasi directie in care se voteaza de 26 de ani, stanga, adica PSD, adica fosta nomenclatura comunista. E destul de simplu la alegeri in Romania, castiga partidul cu cei mai multi membrii. PSD a avut dintotdeauna cei mai multi simpatizanti, pentru ca socialismul se bazeaza pe masuri populiste,pe un mesaj electoral usor de digerat si de inteles de marea masa de oameni indobitocita cu televizorul, pe un nationalism cretin de genul – Mandrii ca suntem romani – adica nu destepti, nu muncitori, nu corecti, ci mandrii! Acest tip de mesaj electoral prinde extraordinar la majoritatea populatiei din Romania care este alcatuita predominant din pensionari cu studii medii spre deloc. Din punctul meu de vedere, daca nu mai vrem sa fim condusi de niste parlamentari imbecili cu dosare penale si de un partid care este cancerul acesti tari, adica PSD, trebuiesc luate doua masuri simple. In primul rand interzicerea dreptului la vot persoanelor fara studii superioare, si in al doilea rand varsta minima pentru vot sa fie 21 de ani, iar cea maxima 65. Pentru ca nu vreau ca viitorul meu sa fie decis de prostime, nu vreau ca un analfabet cu 4 clase sa decida viitorul acestei tari, nu vreau ca Dorel care sapa la santuri sa aiba drept de vot la fel ca si unul cu doua facultati, nu vreau nici ca un pensionar senil care saliveaza in parc dupa sarmale si care imi spune ca era mai bine pe timpul lui Ceausescu, sa poata sa imi decida mie viitorul.

  Apreciază

  1. Îți mulțumesc pentru comentariu și îți respect punctul de vedere. Atât că eu nu cred în ideea că diplomele și facultățile te fac superior, din punct de vedere intelectual, față de cei din jurul tău. Sunt oameni cu 4 clase care au un IQ mai mare decât cei care au terminat 2 facultăți. Sunt copii care nu au șansa la educație și care ar putea băga în buzunar mulți așa-ziși și așa-pretinși intelectuali care apar în spațiul public. Inteligența nu este certificată de diplome. Da, aș fi de acord să modificăm un pic condițiile în care ne primim dreptul la vot, dar sigur nu aș acorda atâta credit celor „școliți”. Eu am terminat o facultate și uneori se poate întâmpla să învăț ceva bun și de la Dorel, și de la bunicile care au trăit pe pielea lor ororile sistemului. Mai important decât dreptul la vot este să conștientizăm valoarea lui și mai ales sacrificiul care s-a adus pentru a-l obține. Crede-mă, nu toți oamenii fără școli sunt proști, cum nici toți cei care au diplome sunt inteligenți. Și da, faptul că tineretul nu iese la vot mi se pare o problemă crucială. Avem un tineret mut într-o lume care de cele mai multe ori are nevoie de țipete pentru a se trezi la realitate.

   Apreciază

   1. Inteleg ce vrei sa spui, doar cred ca te-ai afundat prea mult in cliseul – chiar daca ai o facultate asta nu te face mai destept decat restul. E trist ca la noi facultatea a devenit ceva banal, si ca toti prostii au diplome, si ca ajungem sa facem astfel de afirmatii, ce-i drept cu acoperire, ca facultatea nu te face mai destept. Ba da, facultatea trebuie sa te faca mai destept, facultatea trebuie sa te faca superior din punct de vedere intelectual, facultatea trebuie sa te diferentieze de restul. Dar in Romania, unde totul este posibil, facultatea este si ea o afecere, si in fiecare an ies de pe bancile ei prosti cu diplome. Dar ma tem ca la ora actuala acesta este singurul criteriu prin care putem sa diferentiem oamenii destepti care trebuie sa conduca tara, si cei prosti care nu ar trebuii sa primeasca dreptul la vot. Acum nu cred ca trebuie sa elogiem oamenii cu potential dar fara studii, in dauna celor care si-au tocit coatele pe bancile scolii, riscam sa cadem in extrema cealalta. Stiu, nu toti oamenii fara scoli sunt prosti, dar marea majoritate sunt, la fel cum marea majoritate a celor cu diplome chiar sunt inteligenti. Invatamantul in general, si cel superior in special, trebuie respectat mai mult, trebuie sa i se acorde valoarea pe care o merita, dar din pacate cu totii tindem sa judecam dupa aparente, dupa exemple negative sau chiar dupa experiente proprii. Ce-i drept traim intr-o democratie, iar democratie, spunea regretatul Petre Tutea, cel care sapa santuri la cazma are aceleasi drepturi ca un profesor universitar, poate sa se duca la acesta si sa-i spuna – ce mai faci prietene? Tocmai de aceea, democratia este un sistem prost de guvernare a unei tari, a spus-o si Platon, in locul ei ar trebuii instituite alte forme de guvernamant cum ar fi meritocratia sau monarhia, dar deja asta este o utopie.

    Apreciază

   2. Eu am vrut doar să subliniez faptul că nu facultatea te face demn de a obține dreptul la vot. Dacă e până acolo, foarte mulți nu-și permit să facă una, chiar capabili fiind. Sau dacă ăsta ar fi criteriul, hai să oferim tuturor șansa asta. Util pentru țară poți să fii și fără diploma pe care o obții după ce îți tocești coatele. Spre exemplu, am colegi absolvenți de Drept care nu au nimic împotriva, ba chiar susțin la conducerea țării persoane cu condamnări penale. Actori în spețe pe care le-am discutat ani la rând. Ani în care am discutat, de asemenea, despre profilul magistratului, juristului, avocatului. Și nu sunt puțini. Nu găsesc un alt domeniu în care ar exista un exemplu mai relevant. Pe de altă parte, am cunoștințe care condamnă lipsa de principii, nesimțirea și tupeul fără a fi absolvenți de studii superioare. Oameni care sunt capabili să observe răul fără a avea un certificat de competențe. Noi, românii, suntem mari filozofi, ne pricepem la absolut orice și ne considerăm dumnezei după ce punem mâna pe o diplomă, dar avem lacune grave pe partea cu moralitatea și bunul-simț. Aș vrea ca facultățile să impună admiterea. Poate atunci aș mai câștiga un pic de încredere în teoria ta despre elita asta intelectuală a României, pentru că deja sunt pusă în aceeași oală cu prea mulți incompetenți ca să mă mai și onoreze faptul că fac parte dintre cei „cu școală”.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s