Tu cât de „Soția tăcută” ești?

Fila întoarsă nu e complet albă: nu mai poți pretinde să fii persoana care erai înainte; inocența ta nu mai există, pentru a fi recuperată. Experiența pe care ai trăit-o poate fi nedorită, poate să nu fie altceva decât vătămare și irosire, dar experiența aceea are substanță, e concretă, dictatorială, trăiește în trecutul tău și îți afectează prezentul, orice ai încerca tu să faci în privința ei. Borcanul acela de murături pe care l-ai aruncat cu ani în urmă a ajuns poate la groapa de gunoi, dar încă există acolo, undeva. Poate că s-a spart, poate că e mci fărâme, însă nu a dispărut. Poate că l-ai uitat, dar uitarea nu e decât o obișnuință. 

În această analogie, groapa de gunoi este inconștientul. Nu inconștientul colectiv, ci inconștientul personal – inconștientul acela propriu, particular, idiosincrazic, în care fiecare articol e inscripționat cu numele tău și ștampilat cu numărul tău, inconștientul din care articolele pot năvăli asupra ta pe neașteptate (…). În conformitate cu Jung, tot ce rezidă în inconștient își caută o exprimare exterioară; o situație interioară care nu este conștientizată se va manifesta prin evenimente externe, sub chipul destinului. Filozoful grec Heraclit a lansat o idee similară când a spus că, în plan uman, caracterul este destinul. 

Partea I: Ea și El. Doi oameni de vârstă medie, cu preocupări total diferite, necăsătoriți dar împreună de peste 20 de ani, aduși unul lângă celălalt de un accident de circulație. Au construit totul împreună, El fiind genul masculin autoeducat și autoconstruit, antreprenorul care a pornit de la nimic și a ajuns la a-și pune pe picioare o afacere destul de însemnată și la a-i oferi Ei liniștea unui cămin de la ferestrele căruia se deschidea o panoramă fascinantă spre peisajul dominat de lac și de cer, învăluit de lumina înserării într-o nuanță de albastru uniform. 

Totul pare perfect la suprafață, liniștea căminului și a relației acoperă orice neînțelegeri sau aventuri, dorințe sau pofte deja făcute. La fel erau lucrurile și în familia Ei, unde cel mai dificil lucru, după cum singură mărturisea, a fost prefăcătoria. De cele mai multe ori totul era grozav, dar chiar și atunci când nu era, el se ducea la muncă, ea pregătea masa, ne așezam și mâncam cu toții, ne întrebau pe noi, copiii, cum a fost la școală și în fiecare seară se culcau în același pat. Niciodată nu era nimic de spus. Toți ne prefăceam că nu se întâmplă nimc. 

Toate aceste realități ale familiei Ei s-au găsit folositoare în relația pe care o are cu El, un el care consideră că monogamia nu a fost făcută pentru bărbați și susținea că toți bărbații înșeală mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau altul. În menționatul „mai devreme sau mai târziu” se afla și el, de ceva vreme, în acest început de septembrie. Toamna care urmează, cu siguranță nu va ucide numai natura…

La 45 de ani, Ea este încă frumoasă, apreciată de toți bărbații din cercul lui de prieteni. Parcă anii au uitat să își lase amprenta asupra tenului său deschis la culoare. N-a vrut să-i facă un copil și nici să-l lege de ea prin căsătorie. În schimb, au adoptat un cățel – o fericire cu blană și lăbuțe – pe care l-au numit Freud. A terminat psihologia, este o femeie inteligentă și extrem de sigură pe ea. Are darul tăcerii, consumând orice trăire în interior, păstrând aparența unei femei fericite și împlinite, departe de a-și suspecta soțul de infidelitate.

Îndreptându-se spre 50 de ani, El descoperă senzualitatea unei alte „ea” care își va face loc cu forța în viața lui. Este studentă și senzuală, tânără și rebelă, având astfel tot ceea ce este nevoie pentru a aprinde călcâiele unui bărbat care a ajuns la vârsta mijlocie, are o soție și o stabilitate emoțională acasă. Această tânără, a cărei pofă de viață îl obosește dar în același timp îl și revigorează, îi va oferi un copil, copilul pe care El l-a așteptat de la Ea.

Faptul că hotăsăște să se mute de acasă, să se însoare cu cea care îl va transforma în tată – fiica celui mai bun prieten al său de aceeași vârstă, să o părăsească și să o evacueze pe Ea din căminul pentru care amândoi au luptat, îl aduce într-un punc culminant al vieții, într-un vârtej din care singur nu mai poate să iasă, apropiindu-se cu repeziciune de un deznodământ tragic la care singur a pus piatra de temelie.

Soția tăcută este Jodi iar El este Todd. Cealaltă „ea” este Natasha. Întregul triunghi sfârșește în propria singurătate, rămânând fără bază – care era, de altfel, punctul de susținere, cea mai importantă componentă a sa.

Heather Gudenkauf caracterizează „Soția tăcută” ca fiind un portret cutremurător al unei relații cu un sfârșit devastator. După Maclean’s, este un roman negru savuros, mai inteligent, mai profund și mai pătrunzător decât altele de același gen.

Cu un sfârșit previzibil și o acțiune atât de comună tuturor celorlalte cupluri care se confruntă cu problema infidelității, Soția tăcută nu aruncă printre file suspans sau acțiune. Orice mișcare poate fi ușor de anticipat. Este un roman savuros datorită lui Jodi, un personaj captivant și complex, un psiholog cu diplomă și o femeie extrem de inteligentă. În rest, prea ușor de citit, prea lipsit de acel „ceva special” care te face să nu mai lași cartea din mână. Asta spre deosebire de Fata din tren a Paulei Hawkins.

Este considerat thrillerul psihologic al anului. Este coerent și simplu. Îl recomand pentru o lectură rapidă… și pentru Jodi! Jodi chiar mi-a plăcut. Are și pasaje interesante, desprinse din realitate, pe care le-am savurat și notat. În rest, cu siguranță A.S.A Harrison are romane mult mai bune, pe care abia aștept să le descopăr.

Pe Jodi, Soția tăcută – de A.S.A Harrison, am găsit-o în librăria Humanitas și a costat 40 de lei acum o săptămână. Recent am plasat o comandă pe elefant.ro și am fost extrem de mulțumită de rapiditatea și starea în care au ajuns cărțile. Tocmai am verificat oferta lor și au o reducere de 38% la această carte, asta însemnând că acum a ajuns la un preț de 25 de lei. Eu zic că merită avută în vedere pentru o viitoare comandă, mai ales că transportul este gratuit.

Acum am început să citesc Un apartament la Paris de Michelle Gable. O găsiți în librăriile Humanitas sau pe elefant.ro la un preț foarte bun și transport gratuit. Părerea mea despre aceasta, în curând!

Până data viitoare, spor la savurat miros de lemn din cât mai multe file!

……………………..

Ale

 

 

 

Reclame

9 gânduri despre „Tu cât de „Soția tăcută” ești?

      1. Eu încă mai am de citit o parte din trilogia Millennium. Mă bucur mult pentru orice recomandare! ♡ O să o cumpăr cu prima ocazie! Mulțumesc mult, Cristina! :* :*

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s