Spune-mi ce seriale urmărești, ca să îți spun cine ești!

De când mă știu, îmi plac filmele și cărțile. Așa cum prefer o carte voluminoasă în locul uneia subțiri, scrisă fără prea multe detalii, la fel prefer serialele în locul filmelor. Cred că în 120 de minute nu ai deloc timp să te îndrăgostești de un personaj, să îl cunoști sau să îl urăști. Am nevoie de mult mai multe detalii pentru a ajunge acolo. Serialul îți oferă timp pentru toate acestea, pe lângă posibilitatea de a trăi fiecare moment alături de mult mai multe personaje. Acestea fiind spuse, în lista de mai jos voi scrie despre serialele pe care le-am văzut și pe care le-aș putea revedea oricând, la infinit.

1. Band of Brothers 

Saving Private Ryan m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de filmele care aduc în prim-plan realitatea dură a vieții de pe câmpurile de luptă. Dintotdeauna am avut o preferință pentru această parte a istoriei, cele două războaie fiind pline – de-a lungul dramei generale a situației de conflict – de dramele personale ale milioanelor de participanți.

Indiferent pentru cauza cărei părți au luptat, cei de pe fronturile de luptă au sacrificat, mai mult decât propria viață sau soartă, fericirea familiilor lovite crunt de pierderea sau lipsa celor mai dragi.

Acest serial monument, la regizarea căruia a participat și Tom Hanks, în cele 10 episoade, prezintă povestea reală a Companiei „Easy”, Regimentul 506 I.P. din Divizia 101 Parașutiști a Statelor Unite.

Întreaga serie este aproape o oglindă a realității. Datorită prezenței adevăraților membri ai companiei pe tot parcursul derulării serialului și susținerea scrieirii scenariului de jurnalele soldaților Screaming Eagles, acesta poate fi încadrat cu ușurință și în categoria „documentar”.

Band of Brothers este despre loialitate, prietenie, curaj, perseverență. Este încărcat de istorie, de cruzimea realității războiului. Este dramatic, sincer, sângeros. Este Richard Winters, Thomas Peacock, Harry Welsh, Theodore Heyliger, este fiecare dintre ceilalți peste 300 care au fost listați ca aparținând Companiei Easy la finalul războiului. Este cel mai bine construit serial bazat pe fapte reale pe care l-am văzut vreodată și singurul care nu cred că va putea trece pe locul 2 în topul preferatelor mele. Este mult prea complex și frumos pentru a-mi ajunge cuvintele care să descrie cât de mult mi-a plăcut.

Dacă iubești istoria sau pur și simplu ai vrea să afli mai multe relații importante pentru cultura ta generală, Band of Brothers este perfect pentru tine!

2.The White Queen

Dacă vorbim despre regi sau regine, nu mai am nevoie de niciun alt argument pentru a viziona un film sau serial. Încă din titlu am știut că va fi dragoste la primele minute!

În The White Queen este vorba despre femeile implicate în mod direct în războiul care pare că nu se mai sfârșește pentru tronul Angliei. Fondul acestui serial este conflictul dintre susținătorii celor două case: Lancaster și York, cunoscut sub numele de Războiul celor Două Roze și, în principal, povestea lui Elizabeth Woodville (The White Queen, reprezentând roza albă de York), soția lui Edward al IV-lea.

Deși serialul a fost anulat după numai un singur sezon, este delicios și extrem de plăcut de urmărit. Queen Elizabeth este interpretată de Rebecca Ferguson, căreia i se potrivește de minune acest rol. Atât de frumos construită, Elizabeth este o forță a naturii, o femeie puternică și inteligentă, gata să sacrifice orice pentru familia sa.

Deși un serial istoric la bază, substratul care prezintă povestea de dragoste dintre Elizabeth și Edward al IV-lea de York este și ea extrem de palpitantă. În numai un singur sezon, cunoaște nenumărate suișuri și coborâșuri, finalul fiind unul tragic și dureros.

Cu siguranță că The Tudors este mult mai cunoscut și vizionat decât The White Queen, dar este important de precizat că evenimentele prezentate de cel din urmă s-au petrecut cu puțin timp înainte ca Henry Tudor să învingă armata lui Richard la Bosworth Field, care l-a trimis direct la tronul Angliei.

3.Sherlock

Îmi plac de mor geniile iar Sherlock Holmes este unul dintre ele. Serialul este o interpretare modernă a cunoscutului personaj ale cărui aventuri se petrec chiar în secolul XXI. Aerul britanic în combinație cu Benedict Cumberbatch și scenele în care acesta „calculează” fiecare indiciu al investigațiilor pe care le conduce, fac din acest serial o adevărată capodoperă.

Îmi place că orice episod durează 90 de minute. Cele 90 de minute sunt, în final, prea puține pentru a te mulțumi și parcă trec mult prea repede.

Până să urmăresc Sherlock, nu aș fi crezut niciodată că un alt actor ar putea juca mai bine acest rol decât Robert Downey Jr. . După The Imitation Game și serialul despre Holmes, Benedict Cumberbatch m-a câștigat definitiv, fără urmă de îndoială. Sherlock-ul lui este unul mult mai inteligent, mai sofisticat, mai elegant și mai misterios. Aș vrea ca acest serial să nu cunoască vreodată un ultim sezon!

Episodul meu preferat este A scandal in Belgravia, unde Sherlock o întâlnește pe fabuloasa Irene Adler. Conexiunea dintre cei doi este savuroasă, între acești misterioși creionându-se o relație specială care nu poate fi încadrată în niciun tipar. Este interesant de privit acest contact al lui Sherlock cu o femeie atât de frumoasă, care lasă urme chiar și în mintea sa de geniu.

4.Luther

Idris Elba este DCI John Luther, un fel de Sherlock Holmes mult mai impunător dar la fel de retras și introvertit. Are o minte genială, inteligența sa reușind să îl scoată din multe încurcături. Singur, părăsit de soția sătulă de faptul că locul de muncă îi ocupă tot timpul, acesta încearcă să-și găsească un loc liniștit și de refugiu în lumea gălăgioasă din care face parte.

Catalogat ca fiind un om fără sentimente, acesta ascunde o sensibilitate cuceritoare, fiind extrem de implicat și de atașat de toți cei care fac parte din echipa sa.

De cele mai multe ori preferă să investigheze singur, să se arunce fără nicio ezitare în brațele pericolului, atitudine care îl apropie fără să vrea de Alice Morgan, o criminală cu sânge rece, un geniu malefic. Amintirea fiecărei întâlniri cu Alice îl urmărește pe parcursul întregului serial, provocându-i parcă o dependență de semnele pe care aceasta ține să i le trimită din când în când, între întâlnirile care au loc fizic.

La momentul de față, John Luther este personajul meu preferat, acela care însumează toate calitățile care mă conving să urmăresc un serial din această categorie. Pentru mine, este investigatorul perfect, iar faptul că Idris Elba este cel care îl întruchipează adaugă un plus pe lângă toate cele descrise anterior.

5.Da Vinci’s Demons

Leonardo da Vinci este cel mai cunoscut reprezentant al Renașterii italiene, emblema acestei perioade remarcabile, considerat de mulți cel mai de geniu om din istoria întregii omeniri.

Serialul surprinde atașamentul inventatorului Leonardo față de Verrocchio, în al cărui atelier din Florența a cunoscut ce înseamnă cu adevărat „acasă” și față de care nutrea o dragoste nemărginită, considerându-l tată, loialitatea față de familia Medici, iubirea pe care acesta o avea față de Lucrezia Donati, amanta lui Lorenzo de Medici și spion al Romei, prietenia sa cu Niccolo Machiavelli și Zoroaster, căutarea disperată a mamei sale – a cărei imagini îl urmărea la tot pasul și rivalitatea sa față de Girolamo Riario, aflat în „gașca celor răi” a acestui serial.

Aventura fascinantă a tânărului geniu Leonardo este presărată cu conflicte dintre cele mai serioase, trădare, scandal și suferință. În încercarea acestuia de a pune în valoare arta și frumosul lumii înconjurătoare, spiritul neliniștit se lovește de multe pericole care îl pândesc la tot pasul, fiind întotdeauna în centrul evenimentelor pentrecute în minunata Florență.

Am savurat fiecare episod și am trăit povestea lui Leo cu sufletul la gură, cu toate că preferatul meu din această serie a fost Girolamo Riario. Cufundat în propria dramă, acesta dă gust întregului serial prin dualitatea de forțe care îl domină, construind un personaj pe cât de curajos și loial, pe atât de hotărât în a distruge tot ceea ce-i stă în cale, trecând deseori dintr-o parte în alta a grupurilor de interese.

Un amestec de realitate și ficțiune, acest serial este unul care merită trecut în lista celor văzute, fiind seducător, complex și viu.

6.Vikings 

Aș vrea să știu dacă există vreo femeie care să nu fie cucerită de Ragnar Lothbrok, de ochii și de mimica feței lui. Vikings este povestea lui Ragnar, a iubirilor și cuceririlor lui, a trădării fratelui său, a căutării adevărului despre divinitate și a neînfricaților vikingi, care au speriat întreaga lume în urmă cu peste o mie de ani.

Cel mai interesant personaj al serialului este Floki, maestru în construirea bărcilor lui Ragnar, invidios pe prietenia liderului său cu preotul creștin Athelstan, care a jucat un rol de călăuză în viața acestui temut conducător al vikingilor. Floki este obsedat de zeii nordici și urăște creștinii, fiind unul dintre cei mai mari războinici ai lui Ragnar Lothbrok.

Un mare sprijin în cuceririle care îi sunt atribuite îl găsește în Lagertha, fosta sa soție și un admirabil războinic, care trăiește cu durerea de a-și fi pierdut singura fiică și de a nu mai putea avea un alt fiu în afară de Bjorn.

Deși nu există documente care să ateste în mod sigur existența acestu mare conducător viking, acestuia îi sunt atribuite, printre altele, capturarea Parisului din 845 și atacul asupra Nothumbriei din 865.

Deși serialul nu a fost finalizat, istoria vorbește despre înfrângerea armatei lui Ragnar și luarea acestuia ca prizonier, acesta găsindu-și sfârșitul în chinuri groaznice. Chiar dacă serialul nu ar fi conform cu istoria, nu m-aș supăra să văd un alt final cu totul neașteptat al acestei povești.

7.Game of Thrones

Ultimul, dar aproape primul între favoritele mele. L-am lăsat la final pentru că este serialul care m-a făcut să trăiesc cele mai mari dezamăgiri!

„All men must die!” – am înțeles. Dar de ce de fiecare dată când îți place atât de mult un personaj, el e primul sau următorul care moare?

Ned Stark, Khal Drogo, Oberyn, Joffrey, Catelyn Stark, Robb Stark, Ygritte sunt doar puțini dintre cei care m-au făcut să plâng la fiecare final de episod.

Într-adevăr serialul cu cele mai multe și cele mai frumoase personaje, cu acțiunea cea mai complicată și cu participarea celor mai mulți oameni pe platourile de filmare, Game of Thrones provoacă dependență! Aproape că zilele dinaintea lansării unui nou sezon par că nu mai trec niciodată. Ținutul Westeros care cuprinde cele Șapte Regate și este condus de pe Tronul de Fier și este ceva fantastic! Deși nu am citit cărțile, serialul a reușit să îmi depășească de prea multe ori așteptările ca să renunț în a-l mai urmări sau a-l recomanda.

Nu știu dacă aș putea vreodată să îi înțeleg pe aceia care nu găsesc, din multitudinea de motive cu lipici la public, măcar unul pentru care să urmărească acest serial. Dintre poveștile, casele, dramele, personajele puse în scenă, este prea puțin probabil să nu găsești ceva atractiv aici. Este dragoste, acțiune, aventură, horror – toate sub același nume: Game of Thrones!

…………………………

Alexandra

 

 

Reclame

6 gânduri despre „Spune-mi ce seriale urmărești, ca să îți spun cine ești!

    1. True Detective, cu primul sezon, m-a lăsat fără cuvinte. Matthew McConaughey are un rol fenomenal aici, mi-a plăcut mult de tot! Californication are ceva ce nu m-a convins să urmăresc mai mult decât primele episoade. Poate o să îi mai dau o șansă! Mulțumesc pentru Stranger Things și Lie to Me! După ce ajung la zi cu Blindspot voi avea spre ce să îmi îndrept atenția! 😀

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s