7 filme pentru 7 zile

Deși îmi plac mai mult și prefer serialele, pentru că o medie de 100 de minute este incredibil de puțin pentru a mă putea detașa de povestea unui anumit personaj sau a unui grup de personaje, există și filme ale căror poveste mă poate cuceri cu cele 2 minute de trailer.

De obicei, caut povestea – povestea este cea care te face să tesari, să simți, să râzi sau să plângi. Cu cât este mai reală, cu atât are mai multe șanse de a ajunge în topul filmelor mele preferate! Ordinea de mai jos ar putea, astăzi, să reprezinte topul preferințelor mele. Mi-ar fi greu să aleg 3, 7, 10 filme preferate. Am impresia că fiecare film pe care l-am văzut are ceva interesant și diferit, ceva care l-ar face să merite să ajungă în lista mea cu „cele mai faine”. Am ales 7 pentru că 7 zile. Atât. Ele sunt:

1.The Girl with the Dragon Tattoo (Fata cu un dragon tatuat)

Minunăția asta se bazează pe romanul cu același nume al lui Stieg Larsson. Există două variante de film, ambele impresionante și extrem de captivante, care urmăresc să pună în scenă aceeași poveste: deslușirea misterului care stagnează de 40 de ani în jurul dispariției unei fete bogate, Harriet Vanger. Deși firul principal al filmului îl reprezintă investigarea acestei posibile crime, alături de relațiile de familie ale influentului clan Vagner, acesta se desprinde în alte două părți: lupta și percepția despre viață a lui Lisbeth Salander – un priceput hacker și o femeie extrem de interesantă – și drama personală a jurnalistului Mikael Blomkvist.

Aș putea să redau în mii de cuvinte părerea mea personală despre personajul Lisbeth Salander, acesta regăsindu-se oricând între personajele mele preferate. Este o tipă „altfel” – a cărei sensibilitate și compasiune este bine ascunsă de hainele negre, tatuajul cu dragon și freza ciudată. Inteligența o face să intre în multe încurcături, devenind o piesă importantă pe tabla de șah a unei presupuse crime în familie. Memoria ei fotografică și capacitatea de a face legăturile potrivite între multele mici probe descoperite mă duce cu gândul la un Sherlock feminin de excepție.

Prin 2012 am văzut pentru prima dată The Girl with the Dragon Tattoo, cel din 2009 și m-am îndrăgostit din primele minute. Este o variantă în limba germană, cu o Lisbeth jucată de Noomi Rapace și un Mikael interpretat de Michael Nyqvist. Personal, varianta asta mi-a plăcut mai mult decât cea de a doua, Noomi apropiindu-se mult mai mult de imaginea pe care mi-o conturasem despre Lisbeth, ea reușind să pară mult mai credibilă și reală decât ce de-a doua actriță. Legat de Michael, parcă nu mi-a plăcut la fel de mult ca Daniel Craig. Varianta perfectă de film pentru mine ar fi fost aceea în care Noomi și Daniel ar fi investigat dispariția lui Harriet împreună. Cu toate astea, filmul a câștigat 17 premii (printre care și unul BAFTA) și a primit 35 de nominalizări. Nu știu dacă 7,8 – ul de pe IMDB este relevant, din partea mea primește un 10 cu multe aplauze.

A doua variantă este un The Girl with the Dragon Tattoo din anul 2011, în care Daniel Craig face echipă cu Rooney Mara. Faptul că îmi place mai mult interpretarea lui Daniel nu are nicio legătură cu asocierea imaginii lui cu James Bond. Mai mult decât atât, cred că în acest rol care prezintă mici similitudini cu cel al agentului Bond, Daniel Craig este cu totul diferit, exprimă altceva. Mi se pare uman și implicat.

În încheiere, acest film este o dramă excepțională, fixată pe pământ, neavând legături cosmice și efecte SF. Dacă îți plac misterul, investigațiile și poveștile polițiste, filmul ăsta este perfect pentru tine. Mi-este greu să cred că vreodată mă voi plictisi să îl revăd, mai ales pe cel din 2009.

2.Malèna 

Filmul ăsta se petrece în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Monica Bellucci o aduce la viață pe Malèna, o femeie de o frumusețe deosebită, care stârnește invidia tuturor celorlalte femei din micul oraș italian în care se desfășoară acțiunea. Într-o perioadă agitată, în care moartea își găsea loc între cei vii la fiecare pas, devenind ceva firesc, frumusețea unei femei era considerată un păcat. Trăind cu gândul că soțul său a murit, Malèna este nevoită să se descurce singură într-o lume înnebunită de ororile războiului.

Întreaga sa imagine este conturată prin ochii unui tânăr de 13 ani – Renato. Acesta, în final, rămâne singurul care nutrește sentimente sincere de apreciere și dragoste față de această femeie. Aruncată de viață de undeva de sus către pământ, plecarea și revenirea ei în orașul italian marchează, de asemenea, schimbarea atitudinii locuitorilor față de o persoană înzestrată cu o frumusețea ca a sa.

Este un film sincer și dramatic, plin de sentimente contradictorii. După mine, Monica Belucci reușește să construiască o Malèna perfectă, imaginea aceasta fiind imposibil de răsturnat în eventualitatea apariției unei alte povești despre același personaj.

3.12 Angry Men

Un grup de 12 jurați țin în mâini soarta unui tânăr acuzat pentru uciderea tatălui său. Convinși de câteva probe de aparentă vinovăție, 11 dintre aceștia se grăbesc să îl condamne pe acuzat, considerând procesul acestuia o simplă formalitate, legătura sa cu crima fiind, în ochii lor, una evidentă.

Henry Fonda este juratul nr. 8 – singurul care stă împotriva verdictului celorlalți 11. Printr-o serie de deducții, acesta reușește să-i convingă pe toți ceilalți jurați de nevinovăția tânărului, decizia de achitare urmând să fie pronunțată în unanimitate.

Filmul, deși din 1957, este extrem de actual. Indiferent de ce sistem juridic vorbim, analiza superficială a unor probe de către un judecător sau de un grup de jurați este cât se poate de reală și ingrijorătoare.

Povestea pusă în scenă prin acest film este aceea a unui om capabil să analizeze obiectiv o situație care i se pune în față, capabil să-și păstreze și să își susțină părerea nealterată de aceea a celor din jur. Este despre curajul de a sta singur între oameni, de a susține adevărul și de a conștientiza importanța unui destin.

Și cu privire la acest film există două variante: cea despre care am vorbit mai sus, din 1957 și cea din 1997. Îl prefer pe Henry Fonda în alb-negru oricând!

4.Philadelphia

Philadelphia este un film extraordinar, care reunește în aceeași poveste doi dintre actorii mei preferați: Tom Hanks și Denzel Washington. Apare în 1993, bucurându-se încă de un succes răsunător, fiind pe buzele tuturor celor îndrăgostiți de filme bune.

Povestea lui Andrew Beckett pune în prim-plan o problemă cât se poate de actuală a societății contemporane: acceptarea. Fiind un avocat gay, bolnav de SIDA, acesta este concediat de firma la care fusese angajat, în ciuda performanțelor sale, tocmai pe acest temei. Joe Miller – avocatul care îl reprezintă în procesul împotriva firmei de avocatură care l-a concediat – reușește să depășească bariera impusă de propriile prejudecăți pe măsură ce îl descoperă pe Andrew, devenind la finalul filmului un om detașat de atitudinea sa inițială față de diferențele firești care există între oameni.

Philadelphia este un film de văzut în mai multe etape ale vieții, odată cu înaintarea în vârstă fiind perceput diferit, în funcție de experiența de viață câștigată.

Andrew Beckett este preferatul meu pentru că, înainte de toate, transmite curaj și multă dragoste față de cei din jur, în ciuda ochiului critic de care se lovește mereu. O poveste de viață uimitoare a doi oameni care într-un moment X al vieții ajung să perceapă lumea din jur unul prin ochii celuilalt, diferențele apropiindu-i și nu distanțându-i.

5.A Beautiful Mind

Mathematicians won the war. Mathematicians broke the Japanese codes… and built the A-bomb. Mathematicians… like you.

De când mă știu am apreciat matematica și matematicienii pentru complexitatea materiei și pentru complexitatea minților lor. O minte sclipitoare este de multe ori greu de înțeles și greu de integrat în societate tocmai datorită unei percepții diferite și mult mai „calculate” despre tot ce ne înconjoară.

Vorbim despre mintea sclipitoare a lui John Nash, jucat de Russell Crowe – actorul care îmi place datorită forței sale de a pune în valoare un personaj extrem de dur și extrem de sensibil în același timp.

Mai importantă decât contribuția lui Russell Crowe la construirea acestui personaj este însăși povestea matematicianului John Nash. Acesta își trăiește viața între matematică și boala psihică de care ajunge să sufere: schizofrenie paranoidă. De o aroganță ieșită din comun, alături de crizele dese de paranoia, acesta este acceptat de către cei din jur datorită geniului său, partea sa umană degradându-se încet în fața acestuia.

Un film despre drama din spatele succesului unui om, despre geniu și despre locul acestuia în societate. De fapt, este mai mult decât un film, este realitatea în care un om se naște și se dezvoltă, aceeași realitate care îl înalță dar care are, în același timp, puterea de a-l readuce la nimic.

6.The Imitation Game

Cum arată un film perfect pentru mine? Una bucată parte de istorie + un geniu + o poveste reală, nu inspirată din realitate. De preferat și un actor senzațional, cum este Benedict Cumberbatch.

Mașina criptografică Enigma a făcut senzație printre manevrele Germaniei din jurul celui de Al Doilea Război Mondial. Pentru a avea o șansă la victoria împotriva acesteia, se impunea cu necesitate găsirea unei metode pentru a reuși decodificarea mesajelor transmise prin intermediul acestei mașini. Alan Turing, matematician și criptanalist britanic, își aduce aportul în mai multe victorii ale Aliaților împotriva Germaniei naziste prin spargerea mesajelor codificare trimise de aceasta din urmă.

Ca orice geniu, și acesta a avut dificultăți de a se integra și de a fi înțeles de societatea în care crescuse și se formase. De multe ori, geniul său nu i-a fost un zid împotriva percepției oamenilor, care considerau că acesta duce o viață scandaloasă, fiind deseori judecat pentru homosexualitate.

Jocul Codurilor a câștigat un Oscar, alături de alte 44 de premii și 149 de nominalizări. Este un film care întoarce vorba potrivit căreia filmele noi sunt mai slabe decât cele vechi. Prin „descifrarea Enigmei”, Benedict Cumberbatch și-a definitivat locul în lista actorilor mei preferați.

7.De ce eu? 

Al șaptelea este un film românesc nu pentru că nu ar fi meritat să fie amintit la începutul listei, ci pentru că vorbește despre un caz dramatic românesc, al căror autori morali au fost oameni politici reali de care România încă se chinuie să scape.

Cristian Panait (în film Cristian Panduru), are curajul să dea o palmă sistemului corupt și mincinos în care a fost nevoit să își înceapă cariera. Drama acestuia începe când refuză să execute un ordin politic impus „de sus”, lipsa de conformare aducându-l în pragul sinuciderii.

Filmul pune în scenă o poveste de viață reală a unui om care a pierdut lupta cu sistemul datorită integrității și simțului responsabilității cu care era dotat. Deși este vorba de procurorul Panait, povestea lui de viață este regăsită cu ușurință în orice altă meserie, fiind o realitate tristă că încă există oameni care încearcă să impună anumite acțiuni sau inacțiuni într-o societate democratică.

De ce eu? – este filmul care te face să te trezești din vis, îți dă două palme și te readuce la realitate, te umple de revoltă și te face să conștientizezi că nu trebuie să stai în pasivitate și să asiști la o istorie care se repetă sau are toate șansele să se repete chiar sub ochii tăi.

…………………………

Alexandra

Reclame

4 gânduri despre „7 filme pentru 7 zile

 1. Filmul „Fata cu un dragon tatuat” l-am vazut mai demult si mi-a plăcut foarte mult! Mister, suspans si multe alte ingrediente care il fac un film bun de urmărit!
  O zi frumoasa 🌞😘

  Apreciază

 2. Din această listă de filme, am avut ocazia sa vizionez trei dintre ele, Malena, The Imitation Game și A Beautiful Mind. Despre Malena pot să spun că este un clasic al cinematografiei italiene, un film care pune în centrul acțiunii drama femeilor singure din cel de-al doilea război mondial care pentru a-și câștiga existența sunt nevoite să își vândă trupul, și o relație de dragoste imposibilă. Malena este un personaj care debordează de erotism și sexualitate, filmul conținând mai multe scene de nuditate expresivă, în care avem ocazia să admirăm cu toții frumusețea deosebită a acestei Monica Bellucci. Un film care, trebuie să mărturisesc, l-am văzut pe furiș acum mulți ani, la televiziunea română, fiind interzis pe atunci copiilor sub 16 ani. The Imitation Game, este un film ce se bazează pe fapte reale, povestea lui Alan Turing fiind dramatică. Eu unul până la vizionarea filmului nu aveam habar de acest personaj care a schimbat soarta celui de-al doilea război mondial. Moare într-o singurătate deplină, alege să se sinucidă după ce este disprețuit de toată lumea pentru că era homosexual. A Beautiful Mind, are și el la bază povestea reală a profesorului John Nash, un strălucit profesor de matematică, dar cu probleme psihice. Pe mine filmul m-a prins, până la final am refuzat să cred că profesorul John Nash suferea de vreo boală, scenariul mi-a lăsat tot timpul impresia că cei din jur se înșelau, că îl acuzau pe nedrept și că ei erau defapt cei nebuni și puneau la cale un complot împotriva profesorului. Profesorul John Nash, în viața reală, avea să moară într-un mod tragic, împreună cu soția sa, într-un accident de mașină, în timp ce se aflau într-un taxi. Cam atât am am avut de spus, îmi voi nota restul filmelor recomandate de tine. Numai bine!

  Apreciază

  1. Cu siguranță le vei găsi interesante și pe celelalte! Geniile au, în general, o viață de film. Sper să devină o modă în a ecraniza astfel de povești!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s